Cum sa alegem numele de domeniu

Categorie: Alte articole
Cand va ganditi prima data la un website,  primul lucru de luat in considerare este numele de domeniu, altefel spus setul magic de litere si cifre care tot timpul incepe cu “http://”. Procesul prin care alegeti numele corect al domeniului este unul important, avand efecte semnificative in special atunci cand incepe campania de marketing pentru promovarea noului site.

Fara a intra in prea multe detalii, trebuie sa va intoarceti un pas inapoi si sa examinati modelul dumneavoastra de afacere. Facand o cercetare asupra cuvintelor cheie pe piata tinta veti sti unde sa va pozitionati in raport cu numele de domeniu pentru noul website. Daca aveti timp sa raspundeti la urmatoarele intrebari veti fi mai bine pregatiti pentru a merge inainte:
  • De ce vreti sa realizati acest site?
  • Cine este publicul tinta? Il cunoasteti bine?
  • Aveti un plan de afaceri bun?
  • Este afacerea dvs. o idee unica?
  • Afacerea este targetata spre o nisa de calitate?
  • Stiti cum o sa obtineti bani din aceasta afacere?
  • Site-ul poate fi de ajutor pentru utilizatori?

Ce face un nume de domeniu bun?

Sunt multe lucruri care fac un nume de domeniu bun pentru SEO. Evident, daca aveti o afacere care reprezinta deja un brand, numele domeniului ales trebuie sa reflect intr-o proportie mare acest brand. Astfel site-ul ar trebui sa se numeasca www.numemagazin.ro in loc de www.magazingeneral.ro ori ceva vag sau silimar.

Cuvinte cheie in domeniu sau combinatia brand si cuvinte cheie.
Cand incepeti o afacere noua trebuie luata in considerare plasarea unor cuvinte cheie in numele domeniului. Nu inseamna foarte mult pentru motoarele de cautare dar fiecare pas oricat de mic este de ajutor. Avantajul este ca unele portiuni din numele de domeniului vor fi subliniate la afisarea rezultatelor cautarii. De exemplu, daca avem un domeniu de forma www.magazindehaine.ro si cineva cauta "haine de firma" veti observa ca portiunea "haine" din domeniu va fi subliniata sau ingrosata.

Nu folositi multe cratime in numele de domeniu
Folosirea multor cratime in numele domeniului va face mai dificila retinerea acestei denumiri. Indicat este sa alegeti un nume mai scurt pentru ca utilizatorii sa il retina mai usor. Cratimele nu fac altceva decat sa complice lucrurile. Google este de asemenea foarte bun la extragerea cuvintelor cheie din numele de domeniu, astfel ca nu trebuie sa va faceti griji in privinta impreunarii cuvintelor. Concentrativa pe numele brand-ului si incearcati sa adaugati si cateva cuvinte cheie in domeniu daca este posibil, dar nu fortati nota.

Cat mai scurt posibil si usor de retinut
Potentiali vizitatori ai site-ului dumneavoastra nu isi vor aminti numele domeniului daca este lung si complicat. Recomandarea este sa folositi maxim 3 cuvinte sau chiar mai putine, si de preferat sa fie scurte. Nimeni nu isi va aminti depanare-si-reparare-calculatoare.ro dar isi va aminti servicecalculatoare.ro sau reparatiicalculatoare.ro. Din nou, cuvintele cheie in numele domeniului nu trebuie sa fie principala prioritate. Este mult mai important sa avem un un nume de domeniu brand-uit, scurt si cat mai usor de retinut.

Luati in considerare tara de origine
Aveti ca tinta o tara specifica sau mai multe tari? De exemplu, daca afacerea dvs. se adreseaza tarilor din Europa si doriti sa va promovati brand-ul companiei in intreaga regiune, ar trebui sa alegeti numelecompaniei.eu sau numelecompaniei.com. Motoarele de cautare vor afisa in principal site-urile care au extensia regiunii. Cautati pe http://www.google.ro cuvantul "seo" si ve-ti vedea ca marea majoritate a rezultatelor au extensia .ro.
serivicii de web design realizare site